Könnyed húzás és tolás

Könnyed húzás és tolás

Az optimalizált kerekek és görgők alkalmazása érezhetően megkönnyíti a testet igénybe vevő tevékenységeket

A húzás és a tolás a felemelés, megtartás, hordozás és letétel mellett a leggyakoribb műveletek közé tartozik a terhek emberi erővel történő kézi mozgatása során. Ezek a testileg megterhelő tevékenységek mindenekelőtt a termelésben és a logisztikában képezik a mindennapok részét – és ezáltal jelentős terhelést jelentenek a munkavállalóknak. Hisz az adott teher tömegének függvényében hatalmas erőkifejtést igényel a húzás és a tolás, ami hosszú távon túlterhelheti az izmokat, az inakat, a szalagokat és az ízületeket. Az érintett testrészek a gerincoszlop, a térd, a csípőízület és a kéz-kar-váll teljes területe.

A megbetegedések és a sérülések kockázatának csökkentése érdekében már számos ország dolgozott ki irányelveket a legnagyobb megengedett terhelésre vonatkozóan a kézi anyagmozgatás során – Németországban ez a tehermozgatási rendelet. A szakértők ajánlása szerint a huzamosabb tevékenységek ne haladják meg a legnagyobb izomerő 15 százalékát. A probléma: Ez emberenként eltérő érték. Ezenfelül a húzás és tolás során fellépő erőigény a gyakorlati életben nehezen becsülhető meg. Pontos határértékeket, amelyekhez a munkáltatók és a munkavállalók is igazodhatnának, emiatt szinte lehetetlen meghatározni.

Évente 130 millió nap hiányzás mozgásszervi megbetegedések miatt

Rendkívül fontos a folyamatosan ismétlődő műveleteket a lehető legergonomikusabbra kialakítani. Ezt is megerősíti, ha megnézzük a betegstatisztikákat: A német Munkahelyi Egészségbiztosítási Pénztárak Szövetsége (BKK) által évente kiadott egészségügyi jelentés szerint a mozgásszervi megbetegedések jelentik rendszeresen a munkahelyi hiányzások fő okát. A német Szövetségi Munkavédelmi és Üzemorvosi Hivatal (BAuA) szerint egyedül a 2015-ös évben majdnem 130 millió napnyi hiányzás vezethető vissza a fenti okokra. Ezáltal a mozgásszervi és a kötőszöveteket érintő megbetegedések kereken 25 milliárd euró – másként megfogalmazva Németország bruttó nemzeti jövedelme 0,8 százalékának megfelelő – értékű termeléskiesést okoztak. A jobb munkakörülmények megteremtése a vállalatok számára tehát üzletileg is rendkívül ösztönző.

E riasztó számok oka egyebek mellett a demográfiai változás is. Sok országban elöregszik a lakosság, miáltal a munkával eltöltött évek száma is növekszik. Az idősebb foglalkoztatottak általában érzékenyebbek az egészségügyi problémákra, mint például a hát- és ízületi fájdalmak. Különösen érintettek a termelésben, a logisztikában és az építőiparban dolgozók – ezek mind olyan foglalkozások, ahol nagyon gyakran fordulnak elő olyan tevékenységek, mint a húzás és a tolás, és ahol ennek megfelelően nagy a testi igénybevétel.

Az ellenállás megnöveli a szükséges erőkifejtést

A terhek húzása és tolása alapvetően megkönnyíti a munkát: Ha valamit nehéz megtartani vagy hordozni, akkor sok esetben kerekes vagy görgős járműveket vagy szállítóeszközöket vesznek igénybe az erőkifejtés csökkentése érdekében. Azonban ezek mozgatása is fáradságos lehet. Ennek okai az indításnál, a gördülésnél, az irányváltoztatásoknál és az akadályokon való áthaladáskor keletkező különböző ellenállások. Ezek az ellenállások számos tényezőtől függenek: a talajtól, a mozgatott teher tömegétől, a csapágytípustól, a görgőelrendezéstől, és nagy mértékben a kerekek tulajdonságaitól is.

Az indítási és a gördülési ellenállás valamennyi húzási és tolási folyamat során előfordul. Egy kerék nyugalmi állapotból mozgó állapotba viteléhez mindig szükséges erőkifejtés – és az egyenletes mozgásban tartásához is. A futófelület gördülés közbeni folyamatos be- és kirugózása energiaveszteséggel jár a futófelület anyagának belső súrlódása miatt. Ez a gyakorlatban gördülési ellenállásként észlelhető. A gördülési ellenállás csökkenthető például a kerékátmérő növelésével, valamint az optimális futófelület kiválasztásával is: Itt jelentős eltérések tapasztalhatók a geometria, a keménység és a rugalmasság terén.

Minden egyes irányváltoztatás további erőkifejtést igényel

Forgóvillás görgők alkalmazása során számos húzó és toló tevékenységet megnehezít a fordulási ellenállás is. Ez felelős a görgőnek a kívánt helyzetbe mozdításához szükséges erőkifejtésért az irányváltások során. A fordulási ellenállást a fentebb már említett tényezőkön kívül a forgóvilla kinyúlása, vagyis a forgócsapágy és a kerék forgástengelye közötti vízszintes távolság is befolyásolja. A Blickle ezen a téren is kínál speciális görgőket, melyek villájának kinyúlása a lehető legalacsonyabb fordulási ellenállásra optimalizált.

A poliuretán futófelületek jelentős előnyöket nyújtanak

Számos terméknél alkalmazzuk saját fejlesztésű poliuretán futófelületeinket Blickle Extrathane®, Blickle Softhane®, Blickle Besthane® és Blickle Besthane® Soft. Ezek a kiváló futási tulajdonságokat nagyfokú rugalmassággal ötvözik. Emiatt nagyon alacsony indítási és gördülési ellenállásuknak köszönhetően szinte minden alkalmazáshoz az ideális megoldást jelentik.

Példa a fentiekre az új ALB keréksorozatunk. A kifejezetten az igényes intralogisztikai alkalmazásokhoz kifejlesztett termékcsalád optimalizált geometriájú, kiváló minőségű futófelülettel rendelkezik. Blickle Besthane reakció-öntött poliuretán-elasztomerből készül, rugalmasságból fakadó alaktartása különösen nagy, és kifelé enyhén domború kialakítású. Ez csökkenti a felfekvő felületet, valamint a be- és kirugózást a gördülés során – ennek eredményeképpen gördülési ellenállása más poliuretán kerekekhez viszonyítva akár 40 százalékkal alacsonyabb. Az ALB-sorozatú görgőkkel szerelt járművek és szállítóeszközök húzása és tolása emiatt lényegesen egyszerűbb. A Blickle futófelület a 92° Shore A értékű keménysége ellenére is kiváló dinamikus terhelhetőséggel rendelkezik – vagyis a kerekek nagyobb sebességekhez is alkalmasak.

Széles termelési vertikum és szigorú ellenőrzési eljárások

Saját vizsgálati laboratóriumunkban egy speciális állomás szolgál az indítási, a gördülési és a fordulási ellenállás megállapítására. A szabványokon felül a küszöbökön való áthaladást is vizsgáljuk. Ezáltal bizonyosodunk meg afelől, hogy a kerekeink és görgőink ténylegesen megfelelnek a kívánt elvárásoknak.

Valamennyi alkalmazáshoz a megfelelő kerekek és görgők kiválasztása arra szolgál, hogy rendkívüli mértékben megkönnyítse a mindennapi munka során előforduló húzási és tolási műveleteket, valamint hogy jelentős mértékben csökkentse az egészségügyi kockázatokat.