Szolgáltatás

Szakmai tanácsadó

B. Kerekek és görgők kiválasztásának kritériumai

4. Irányíthatóság

A kerekeket attól függően kell elhelyeznünk, hogy az adott szerkezetet / gépet milyen mértékben kell irányítanunk. Az alábbiakban különböző kerék elhelyezési lehetőségek kerülnek ismertetésre.
Három forgóvillás kerék, azonos beépítési magasságban Négy forgóvillás kerék, azonos beépítési magasságban Két - két forgó- ill. fixvillás kerék azonos beépítési magasságban
Három forgóvillás kerék, azonos beépítési magasságban

Kis teher számára alkalmas. A szerkezet minden irányban jól irányítható. Nehéz a szerkezetet egyenes irányban tartani. A szerkezet ebben az elrendezésben könnyen felborulhat.
Négy forgóvillás kerék, azonos beépítési magasságban

Alkalmas szűk folyosóknál, mivel a szerkezet minden irányban nagyon könnyen mozgatható. Nehéz a szerkezetet egyenes irányban tartani. Irány tartó fék két görgőre való felszerelése javítja ezt a tulajdonságot.
Két - két forgó- ill. fixvillás kerék azonos beépítési magasságban

Ez a legjobban használható és leggyakoribb kerékelrendezés. Ebben az elrendezésben mind az egyenes irányú mozgás, mind pedig a könnyű kanyarodás biztosított. Szűk folyosón nehézkes az irányítás. Alternatívaként a fixvillás görgők helyett ikergörgőt is beépíthetünk (két kerék egy tengelyen).
Négy fixvillás kerék, ahol a középső kerekek beépítési magassága kicsit nagyobb Két forgóvillás, két fixvillás görgő, ahol a fixvillás görgők beépítési magassága kicsit nagyobb Négy forgóvillás és két fixvillás görgő azonos beépítési magassában
Négy fixvillás kerék, ahol a középső kerekek beépítési magassága kicsit nagyobb


Olcsó kerékelrendezés. Egyenes irányban könnyű haladást biztosít és viszonylag egyszerű az irányítása is. A szerkezet ebben az elrendezésben hajlamos a borulásra. Alternatívaként a fixvillás görgők helyett ikergörgőt is beépíthetünk (két kerék egy tengelyen).
Két forgóvillás, két fixvillás görgő, ahol a fixvillás görgők beépítési magassága kicsit nagyobb

Egyenes irányban könnyű haladást biztosít és akár a tengelye körül is forgatható. A felhasználása lehetőleg egyenes talajon történjen, mert az eszköz hajlamos a borulásra. Alternatívaként a fixvillás görgők helyett iker görgőt is beépíthetünk (két kerék egy tengelyen).
Négy forgóvillás és két fixvillás görgő azonos beépítési magassában


Drága kerék-elrendezés. Ajánlott nagy teher ill. hosszú tárgy szállítása esetén. A szerkezet ebben az elrendezésben jól irányítható. Alternatívaként a fixvillás görgők helyett ikergörgőt is beépíthetünk (két kerék egy tengelyen).

Letölthető pdf formátumban