Szolgáltatás

Szakmai tanácsadó

B. Kerekek és görgők kiválasztásának kritériumai

2. Környezeti hatások

Egy kerék ill. görgő élettartama és működőképessége attól függ, hogy a felhasznált anyagok, ötvözetek milyen mértékben tudnak a korróziónak, a hőmérsékletnek és a kémiai hatásoknak ellenállni.
Korrózióállóság
Védőréteg nélkül a görgő- ill. kerékgyártásban felhasznált fémek a nedvességgel szemben alig ellenállók.
A korrózió fellépésével a fém lassan tönkremegy. Ebből kifolyólag a görgők és kerekek alkatrészeinek felületét védőréteggel vonják be. A különböző felületi kezelések tartóssága mellett arra is ügyelni kell, hogy a védőrétegek mechanikai behatások által sérülhetnek, ami hatásuk csökkenését okozhatja.

A lakkal védett részek a lakkréteg sérülése után elveszítik védettségüket a korrózióval szemben. Ebben az esetben a rozsda a még lakkal védett területek alá is kiterjed, melyek a sérült részek közvetlen közelében találhatók.

Kisebb sérüléseknél a cinkkel kezelt rétegeknek az az előnye, hogy a cink korrózióvédő hatású. Mivel a cink és a fém találkozásánál a cink elektrokémiai folyamatok hatására hamarabb korrodál, a felület nem rongálódik. A cink korróziójának terméke (fehér rozsda) befedi a sima fémfelületet, és így a korróziót belülről képes megállítani. A horganyzott elemeket egy kiegészítő kémiai kezelés alá vetik, amit krómozásnak nevezünk. A krómozás két fajtája a kék krómozás és a nedvességgel szemben még nagyobb védelmet nyújtó sárga krómozás.

A nemesacélnak mindenki által jól ismert korrózióállósága van. A leggyakrabban felhasznált nyersanyag a 18 % -os króm-nikkel acél (1.4301/AISI 304).
Hőállóság
Egy kerék ill. görgő működőképességét a hőmérsékleti tényezők is nagyban befolyásolják. A futófelületre ható hőmérséklet a környezeti hőmérséklet és a kerék járásánál keletkező hőmérséklet összhatásából adódik.

A kerék járásából adódó hőmérsékletet a futófelület anyaga, formája és megterhelése, a megtett út lefolyása, hossza és állapota határozza meg. Amennyiben a kerék, a felni, illetve a keréktest műanyagból készül, úgy figyelembe kell venni a hőmérsékleti tényezőket a nyersanyagok és a csapágyazás kiválasztásakor; pl. hideg vagy meleg hatására csökken a teherbírás és stabilitás.

A kerekek terhelhetősége és élettartama magasabb hőmérsékleten jelentősen csökken, ezért olyan speciális futófelületeket és kerékalapanyagokat hoztak létre, melyeket magasabb hőmérsékleten is fel lehet használni, lásd hőálló kerekek és görgők a 328 - 344 oldalon.

Letölthető pdf formátumban