Szolgáltatás

Szakmai tanácsadó

B. Kerekek és görgők kiválasztásának kritériumai

5. Blickle keréksorozatok

Blickle műszerkocsi kerekek
A kerék fajtájának, azaz a futófelület (abroncs), illetve a kerékagy / felni alapanyagának döntő jelentőssége van az adott felhasználási területnek megfelelő kerék, illetve forgó- és fixvillás görgő kiválasztásában.

Ez függ a szükséges teherbírástól, a környezeti behatásoktól, az indítási és gördülési ellenállástól és természetesen a padló állapotától is.

Általánosságban mondhatjuk: minél egyenetlenebb a padló felülete, annál elasztikusabb futófelületet illetve kerékagyat, és annál nagyobb kerékátmérőt kell alkalmaznunk. A kerékagy illetve a futófelület keménységével növekszik a zajképzés és a padló sérülésének veszélye. A futófelület (abroncs) és a kerékagy anyagának jelentőssége miatt a Blickle G14 katalógus teljes mértékben ezen kritériumok szerint lett felosztva.
TPA sorozat - műszerkocsi kerék   VPA sorozat - műszerkocsi kerék
TPA sorozat

Kerék-Ø: 50 - 200 mm
kg 140 kg -ig
G14 oldal: 84-91, 302-303

A TPA sorozat kerekei kiváló minőségű thermoplasztikus gumi-elasztomer (TPE) futófelületű kerekek, keménység 85°+-3° ShoreA, színe szürke, nyommentes.
A kerekek jellemzője a könnyű haladás és minimális zajképzés kis mértékű gördülési ellenállás mellett.
Nagy kémiai ellenállást tanúsítanak sok agresszív anyaggal szemben, Hőállóságuk -20° C -tól +60° C-ig terjed.
A futófelület anyagában kapcsolódik a kerékagyhoz (oldhatatlan kötés). A kerékagy (felni) kiváló minőségű polipropilénből készül világosszürke színben (anyagleírást lásd a 46. oldalon).
Golyóscsapágyas kivitel porvédő nélkül: két bepréselt golyóscsapágy. Golyóscsapágyas kivitel porvédővel: a szilárdan befröccsöntött és tömített golyóscsapágyazás beépített műanyag porvédővel kiváló védelmet nyújt szennyeződés és nedvesség ellen.


Szabvány kivitelezés: siklócsapágy bepréselt golyóscsapágy, befröccsöntött golyóscsapágy porvédővel. A szabvány kivitelezés mellett a következő változatok szállíthatók:
  • elektromosan vezető, nyommentes
    kivitel (kiegészítő rendelési kód: -ELS):
    Vezető ellenállás ohm, a DIN EN 12526 szabvány szerint, fekete kerékagy.
  • Duplán tömített csapágyazás (kiegészítő rendelési kód: -KD):
    Nedves környezetben való felhasználáshoz agresszív anyagokkal szemben kiegészítő ún. csúszótömítés kerülhet felhasználásra (leírást lásd kerékcsapágytömítés -KD címszó alatt az 58. oldalon).
VPA sorozat

Kerék-Ø: 49 - 175 mm
kg 125 kg -ig
G14 oldal: 92-99, 304-305

A VPA sorozat kerekei tömörgumi futófelületű kerekek poliamid valamint polipropilén kerékaggyal. Ezt a kereket szabvány szerint nyommentes, szürke tömörgumival szállítják, keménység 80°+4° Shore A. A kerék jellegzetessége kis mértékű gördülési ellenállása, padlókímélő tulajdonsága és minimális zajképzése haladás közben, higított savakkal szemben ellenálló, de olajokkal szemben nem.
Hőállósága -20° C-tól +60° C-ig terjed.
A kerékagy (felni) kiváló minőségű Poliamid 6-ból (anyagleírást lásd a 47. oldalon) valamint polipropilénből (anyagleírást lásd a 46. oldalon) készülhet fekete színben.
Ütésálló és nagy ellenállást tanúsít sok agresszív anyaggal szemben. Szabvány szerint a következő csapágyfajtákkal szállítható: siklócsapágy, golyóscsapágy.
A szabvány kivitelezés mellett a következő változat szállítható:
  • elektromosan vezető kivitel (kiegészítő rendelési kód: -EL): vezető ellenállás ohm a DIN EN 12526 szabvány szerint, színe fekete, nem nyommentes futófelület, fekete kerékagy.

Letölthető pdf formátumban