Szolgáltatás

Szakmai tanácsadó

B. Kerekek és görgők kiválasztásának kritériumai

8. Rögzítési típusok

Fémcsapos rögzítés, hátfuratos rögzítés, csapos rögzítés
Fémcsapos rögzítések Hátfuratos rögzítések
Fémcsapos rögzítések

A fémcsapos rögzítés olyan rögzítő elem, ahol a csap egy csőbe, vagy pedig egy megfelelő méretű furatba illeszkedik. A csap a villához szilárdan van felerősítve és egy, pl. rögzítőcsavar által biztosítva van elforgás ill. kiesés ellen.

A szabványméretek mellett a megrendelési darabszámtól függően az ügyfelek egyéni, a csapátmérővel ill. annak kialakításával kapcsolatos kívánságait (menetes csap) is ki tudjuk elégíteni.

A szerkezetek tervezésénél stb. ügyelni kell a megfelelő anyag / szerkezet kiválasztására. Így például a cső, amelybe a csap kerül behelyezésre, ne legyen túl vékony falú. Ez a fajta rögzítés túlnyomórészt általános felhasználású és műszerkocsi görgőknél kerül alkalmazásra.

A rögzítőelem kiválasztásánál, a fémcsapos görgőknél a következő méretekre kell figyelni:
  • Csap-Ø
  • Csaphossz
  • Adott esetben a keresztfurat pozíciója
Hátfuratos rögzítések

A hátfuratos rögzítésnél egy összekötő elemet (pl. egy csavart) dugnak át a forgókoszorú középső részén.

Az összekötő elem fajtáját és kivitelezését a felhasználó saját maga is tervezheti. A teherbírás a rögzítés fajtájától függően változhat. A megadott maximális teherbírások csak akkor érvényesek, ha a forgóvilla talpa a teljes felületén felfekszik. Ez a fajta rögzítés túlnyomórészt általános felhasználású és műszerkocsi görgőknél kerül alkalmazásra.

A rögzítőelem kiválasztásánál, a hátfuratos görgőknél a következő méretekre kell figyelni:
  • Talp-Ø (külső méret)
  • Hátfurat-Ø
Menetes hátfuratos rögzítések Menetes csapos rögzítések
Menetes hátfuratos rögzítések

A menetes rögzítésnél egy, a szerkezetből kiinduló kötőelemet (pl. egy csavart) csavarnak be a villa forgókoszorújába. Az összekötő elem fajtáját és kivitelezését a felhasználó saját maga is tervezheti.

A megadott maximális teherbírások csak akkor érvényesek, ha a forgóvilla talpa a teljes felületén felfekszik. Ez a fajta rögzítés túlnyomórésztáltalános felhasználású és műszerkocsi görgőknél kerül alkalmazásra.

A rögzítőelem kiválasztásánál, a menetes rögzítéseknél a következő méretekre kell figyelni:
  • Talp-Ø (külső átmérő)
  • Hátfurat mérete (a forgókoszorú menetének átmérője)
Menetes csapos rögzítések

Menetes csapos rögzítés abban az esetben kerülhet felhasználásra, ha egy szerkezeten a görgő rögzítése számára menet vagy egy sima cilindrikus átmeneti nyílás található (kiegészítő
rendelési kód: -GS).
Ezt vagy becsavarják, vagy csavaranyával szorítják meg.
A szabványméretek mellett a megrendelési darabszámtól függően az ügyfelek egyéni, a menetes csap átmérőjével kapcsolatos kívánságait is ki tudjuk elégíteni.
A szerkezetek tervezésénél stb. ügyelni kell a megfelelő anyag / szerkezet kiválasztására. Így például a cső, amelybe a csap kerül behelyezésre, ne legyen túl vékony falú. Ez a fajta rögzítés túlnyomórészt műszerkocsi görgőknél kerül alkalmazásra.

A rögzítőelem kiválasztásánál, a menetes csapos görgőknél a következő méretekre kell figyelni:
  • Csap-Ø
  • Csaphossz

Letölthető pdf formátumban